dinsdag 10 augustus 2010

Stikkie Bikkies


Met ongeveer 350.000 inwoners die de Nederlandse nationaliteit bezitten, hadden we het ergens wel kunnen verwachten. Maar toch sta je even te kijken op het moment dat je in Canberra op de zaterdagse Farmers Market op een heuse stroopwafelkraam stuit.

Henny van der Kleef bakt ze hier al geruime tijd bruin en spreekt na 41 jaar Australië nog verbazingwekkend goed Nederlands. Het assortiment is compleet: naast het reguliere formaat worden er reusachtige markt-exemplaren geproduceerd en ook de koekkruimels-in-plastic-zakje ontbreken niet. Aangezien Henny de enige stroopwafelbakker in Australië is, reist zijn clientèle hem vanuit Sydney en Melbourne tegemoet.

Goede business dus voor de Farmers Market, een initiatief van de Rotary om de lokale gemeenschap te ondersteunen. Helemaal in lijn met het hier nagestreefde "100-miles principe" (producten leggen maximaal honderd mijl af van producent tot consument) kan iedereen die iets op de boerderij produceert, een kraam huren en de handel op deze wekelijkse markt verkopen. Het assortiment varieert dan ook van (levende) kippen tot home-made Australian Camenbert.
Je kijkt je ogen uit, en niet alleen naar de producten!