vrijdag 6 augustus 2010

No hat, No play

"When outside during school hours, students should wear shirts that cover their shoulders and hats that shade the face, ears and neck. Hats are to have an 8-10 cm wide brim or flap. A "no appropriate hat, play in the shade" policy operates for all activities."

Nu het voorjaar in zicht is en de sterkte van de zon aanmerkelijk toeneemt, meldt de wekelijks nieuwsbrief van Hughes Primary School dat de Sun Protection Policy weer van kracht is.

Vanwege het gat in de ozonlaag bij Antarctica worden in Australië de hoogste percentages UV-straling ter wereld gemeten. Waar de kracht van de zon in een Nederlandse zomer maximaal acht is, loopt deze hier in de zomermaanden december en januari op tot vijftien. Het gevolg is dat Australië wereldwijd het hoogste percentage inwoners met huidkanker heeft: minimaal twee op de drie Australiërs ontwikkelen huidkanker voordat ze de 70-jarige leeftijd bereiken. Het jaarlijks aantal sterfgevallen ten gevolge hiervan is werkelijk schrikbarend.

Dat er in het Australian Capital Territory (ACT, de staat waar Canberra deel van uitmaakt) in 1999 een SunSmart Schools programma gelanceerd werd waar bovenstaande Sun Protection Policy deel van uitmaakt, is dan ook een noodzakelijke stap in de bewustwording van kinderen en ouders. En dat F en R er voortaan zo bijlopen, ach ... ook dat went wel!