donderdag 21 juni 2012

CEO Sleepout

Vannacht slaapt Maurits op straat. Net als 3500 daklozen in Canberra, waarvan 1500 kinderen. Die slapen overigens niet altijd letterlijk op straat, maar vaak in auto's. Kinderen die de volgende dag in hun uniform op school verschijnen. Het is onvoorstelbaar als je de stad en de omgeving ziet. Je ziet het namelijk niet. Waar in Sydney op iedere straathoek een dakloze zit, heb ik er hier nog nooit een gezien. Maar toch zijn het er meer dan 3000.

De CEO sleepout vond voor het eerst plaats in 2006 om fondsen te werven voor en aandacht te vestigen op de situatie van daklozen in Sydney en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Australië. Dit jaar wordt er op 21 juni in acht hoofdsteden op straat geslapen door in het totaal 1048 CEO's die daarmee meer dan 4,5 miljoen dollar binnenhalen voor de St Vincent de Paul Society. Deze vrijwilligersorganisatie helpt daklozen om hun vicieuze cirkel te doorbreken en weer een menswaardig bestaan op te bouwen.

Tussen zes en zeven vanavond kon er ingechecked worden bij de National Gallery. Heel professioneel want gesponsord door het congresburo. Muts, sjaal en zelfs nametags werden uitgereikt: netwerken in pyama! De kartonnen 'matrassen' mogen de deelnemers zelf van de stapel pakken als ze om een uur of tien op zoek gaan naar een slaapplaats in het park. Wat een sfeer. Van de Amerikaanse ambassadeur tot de eigenaar van een reclameburo die, geïnspireerd door zijn nacht in de buitenlucht vorig jaar, deze week een modeshow in de garage van zijn pand organiseerde waarbij uitsluitend kleding uit de winkels van het Leger des Heils geshowd werd (opbrengst $15.000), ze liggen vannacht zij-aan zij bij temperaturen van rond het vriespunt. Ja wat dat betreft kun je beter in Perth wonen natuurlijk.

De lijst met 'wat niet mee te nemen' was langer dan die van wat er wel in de rugzak mocht. Geen familieleden, huisdieren, eten, drank, kruiken, matrassen, dekens, tenten of ski-kleding. Wel een slaapzak, een kussen en een mobiele telefoon so you can access social media on the night. Dus mocht je dit lezen: sleep tight schat!