dinsdag 1 februari 2011

Hoe warm is warm?

De mussen vallen van het dak. Zouden van het dak gevallen zijn als ze hier waren. Maar in hun plaats papegaaien en magpies die nergens van opkijken. Achtendertig graden. Da's warm. Zelfs hier spreekt men van een hittegolf. Waar 'hittegolf' in Nederland staat voor een periode van ten minste vijf aaneengesloten dagen waarop de maximum-temperatuur 25 ºC of meer bedraagt en op ten minste drie van die vijf dagen de 30 graden passeert, legt men de lat hier iets hoger. Vijf aaneengesloten dagen boven de 35 graden. Of drie dagen boven de 40. U mag kiezen. In dit geval gelukkig het eerste.

Aanvankelijk koelden we af in The Manuka Pool. Het leverde Fransje een prominente plaats in The Canberra Times op. 'Fransje de Graeff from Griffith', integratie geslaagd! Toen de rest van Canberra dit best-bewaarde geheim van de stad ook leek te ontdekken na een artikel over het 80-jarig bestaan vorige week, sloegen we onze vleugels uit naar minder voor-de-hand liggende plaatsen. Er blijkt rondom Canberra een schat aan rivieren met een soort zwemvijvers te liggen. Gegarandeerd spannende onderstroom in een idyllische omgeving. Zelfs hond Saar is welkom. We hebben ze allemaal getest deze week. Vriendjes, picknick en surfplanken mee, de kinderen leken de vakantie van hun leven te hebben.

En opeens hadden ze er genoeg van. "Moeten we vandaag zwemmen?" vroeg Fransje vanochtend. Terwijl ik de alternatieven opsomde (oorlogsmuseum, bioscoop, schoolschoenen uitkiezen -die zijn hier zwart of zwart en er is één jongens- en één meisjesmodel-), zette ze de airconditioning aan en begon aan een puzzel van slechts 1500 stukjes. Verslavend. Heat wave? Is vandaag totaal aan ons voorbijgegaan. Soms hoeft warm helemaal niet warm te zijn.